Over Thalia

Thalia Opera & Operette is gevestigd in Amsterdam. Met een geschiedenis van meer dan 100 jaar is Thalia mede gezichtsbepalend voor het muziektheater in onze hoofdstad.

Patience

Patience – Gilbert & Sullivan

Thalia staat bekend om het spelen van Franse komische opera’s (Jacques Offenbach, Charles Lecocq), het introduceren in Nederland van de Zarzuela (Spaanse volksopera) en door onze uitvoeringen van de werken van het succesvolle Engelse duo Gilbert & Sullivan. Ook brengen wij regelmatig eenakters of theaterconcerten. Er wordt vrijwel altijd gezongen in uitstekende, vaak nieuwe, Nederlandse vertalingen van Joop Fransen en Gerard Knoppers.

Bij onze grote theaterproducties worden we begeleid door een orkest. Bij de kleine producties en concertante uitvoeringen laten wij ons begeleiden door een pianist of klein muzikaal ensemble.

Naast het spelen van de reguliere voorstellingen, werkt Thalia graag mee aan projecten, evenementen, televisieprogramma’s, speelfilms of het opnemen van (radio)commercials.
Hieronder lichten we er een aantal uit.

2017 – ‘Don Giovanni’ met Nederlands Blazers Ensemble (NBE)
In het Muziekgebouw aan ’t IJ werken we mee aan Mozarts opera “Don Giovanni”. Het NBE bracht deze in ‘pocketvorm’ en samen met Johannette Zomers, Frans Fiselier en Bernhard Loonen zingen we een scene mee. In het voorprogramma geven we een concert met een compilatie uit The Sorcerer.

2016 – Samen met Tania Kross in de BZT Show op NPO1
Vier sopranen van Thalia gaan samen met Tania Kross de strijd aan tegen vijf scheidsrechters. Wie maken de meeste decibellen? De sopranen die een toonladder zingen naar de hoge c of de scheidsrechters die op hun fluitje blazen. De sopranen winnen!

image2015 – Wereldrecord non-stop ‘Happy’ zingen
In het kader van de feestelijke afsluiting van de Voedselbank actie van Radio Noord Holland hebben we op 18 december 2015 het wereldrecord non-stop “Happy” zingen gevestigd! Onze tijd: 3 uur, 3 minuten en 51 seconden.

2015 – Jubileum 100 jaar Thalia
Op 15 oktober 1915 werd Tooneel en Operettevereeniging Thalia opgericht. Dat hebben we in het voorjaar gevierd met het spelen van de spektakel operette Les Brigands van Jacques Offenbach in de grote zaal van de Meervaart en in het najaar met een reeks feestelijke theaterconcerten met hoogtepunten uit het 100-jarige Thalia repertoire.

DSC_23292015 – Sail
Op uitnodiging van de organisatie zingen we op het podium Kop Java Eiland en op podium Bogortuin een concert met hoogtepunten uit het 100 jarig Thalia repertoire. Met medewerking van o.a. Bert Simhoffer, Karin van Arkel, Walther Deubel, Joke Prak, Wil Stravers en Ellen Hink.


2011 – Cristina Deutekom Gala

Op uitnodiging van Ernst Daniël Smid werken wij in Koninklijk Theater Carré mee aan het Cristina Deutekom Gala. Dit ter ere van de 80-ste verjaardag van de sopraan, die in de jaren 60 bij Thalia hoofdrollen zong en toen door de Nederlandse Opera Stichting is ontdekt. Het gala is met Kerst 2011 uitgezonden op televisie door Omroep Max en daarna nog twee keer herhaald.

2002 – Zar und Zimmermann in Brussel
Op uitnodiging van het Brussels Operettetheater wordt in het Kaaitheater een reprise gegeven van de succesproductie Zar und Zimmermann van Albert Lortzing. Met het hele Amsterdamse circus, inclusief een metershoge replica van een VOC-schip, spelen we de voorstelling nogmaals. In het Belgisch Nieuwsblad staat de volgende dag: “Misverstanden troef in de meesterlijke operette Zar und Zimmerman, over het verblijf van tsaar Peter de Grote bij de scheepsbouwers van Zaandam. Met deze ingehuurde succesproductie bewijst het Brussels Opperettetheater dat bij onze noorderburen de operette in de lift zit en alleen maar aan populariteit zal gaan winnen.”

1995 – Tournee The Mikado
Van de light-opera The Mikado van Gilbert & Sullivan wordt een tournee gemaakt met een viertal voorstellingen in grote Nederlandse theaters. De voorstellingen worden gespeeld in de originele Engelse versie, dit ter gelegenheid van het jubileum van het Nederlands – Engels Genootschap.

1994 – Pop-opera Levobia in De Flint
In de Flint in Amersfoort zingen we drie uitvoeringen van Levobia, een symphonische popopera gecomponeerd door Edwin Schimscheimer. De uitvoeringen stonden in het kader van het 100-jarig bestaan van Levob Levensverzekeringen en werden begeleid door het Nationaal Jeugdorkest.

1992/1993/1994/1995 – Radio en TV-commercials bij opnamestudio Ilja Gort 
Voor een TV-reclame van Nationale Nederlanden en een aantal radiocommercials van andere bedrijven, reizen we af naar de opnamestudio van de immer gastvrije Ilja Gort om daar muziektracks in te zingen.

1990 – Internationaal Jacques Offenbach Festival
Op uitnodiging van het Internationale Jacques Offenbach Festival brengen we in het Duits een voorstelling van de komische opera Le Roi Carotte van Offenbach in het Kur Theater in Bad Ems, Duitsland.

Bruun de beer - Reynaert Thalia1989 – Première van de Nederlandse opera Reynaert
Met een libretto van Thalia’s artistiek leider Joop Fransen en een compositie van componist Willem Woestenburg brengt Thalia de nieuwe Nederlandse opera Reynaert. De opera, gebaseerd op het verhaal van ‘De Vos Reynaerde’, krijgt veel aandacht van de pers; er verschijnen zelfs artikelen over de première in NRC Handelsblad en Vrij Nederland.
(Foto: Simon Versnel als Bruun de beer)

1988 – Les Brigands van Jacques Offenbach in de Stadsschouwburg Amsterdam
Op uitnodiging van schouwburgdirecteur Cox Habbema speelt Thalia twee keer een reprise van Les Brigands in de grote zaal van de Amsterdamse Stadsschouwburg. Thalia bracht Les Brigands eerder al als première voor Nederland in Theater De Hoeksteen (voorheen Marcanti).

1986 – Concertreeks Brussel en Amsterdam
In samenwerking met de Brusselse Gilbert & Sullivan Society geven we een reeks Gilbert & Sullivan concerten in het Uccle Cultural Center in Brussel en in Theater Marcanti in Amsterdam.

HAMELENTelevisie & Radio
In de geschiedenis van Thalia is aan vele TV programma’s meegewerkt. We noemen hier bijvoorbeeld het Cristina Deutekom Gala in Carré, Mies Bouwmans In de Hoofdrol, Angela Groothuizens De Uitdaging en – lang geleden – de TV-serie ‘Kunt u ons de weg naar Hamelen vertellen’. In een ver en grijs verleden is meegewerkt aan de complete reeks van de ‘Bonte Dinsdagavondtrein’ en aan vele radio-uitzendingen.